Melker och blodsocker

För två veckor sedan åkte Petter till akuten med Melker som hade 40.2 graders feber efter alvedon. Han var helt utslagen och hade inte ätit på länge, men på akuten fick han lite godis och läsk. Av en slump tog de hans blodsocker som låg på 14. Detta ville de kolla upp så morgonen efter åkte vi med honom till barnavdelningen och tog ett fastesocker som såg bra ut. Det var en aning förhöjt, men även hans kroppstemperatur var ju förhöjd och det kan påverka blodsockret. För att inte missa något tog de beslutet att ta ett långtidssocker som visar hur blodsockret legat de senaste två-tre månaderna. Det går fort sa de två läkarna och gick ut ur rummet. 
 
Nästan en timme senare kom tre läkare in i rummet och bad mig att slå mig ner. Långtidssockret som ska vara max 42 låg på stadiga 49 och läkaren förklarade att allt pekar på typ 1 diabetes i ett tidigt skede. Hon bad mig att ringa dit Petter och så fick jag prata med diabetessköterskan och sätta en blodsockermätare på Melker. 
 
Den veckan var hemsk. Hans blodsocker åkte verkligen berg och dalbana och värst var det på fredagskvällen då det blev jättehögt. Alla tankar låg verkligen på allt praktiskt. Hur gör vi med besök hos kompisar? Hur klarar vi (jag) av alla larm på nätterna? Hur ska allt bli? Kommer vi hitta en assistent till skolan? Kommer jag kunna lite på att allt flyter på bra på skolan? Nu hade han ju feber hela veckan så en del kan också bero på det.
 
Efter en veckas mätningar träffade vi då en läkare som läste av kurvorna. Han sa att det absolut inte såg ut som en diabetesdebut, i varje fall inte just nu, men att något absolut är problematiskt med hans blodsocker. Kurvorna såg tydligen  ganska bra ut med undantag för några höga toppar. Han pratade om en ärftlig typ av diabetes som heter Mody och att det kan handla om det och den formen kräver inte insulin i sprutform. I varje fall inte de flesta av Modytyperna och han tyckte att det mest såg ut som Mody 2 som inte kräver någon behandling alls. Det är mer som ett slags fel på termostaten. 
 
Idag tog vi nya tester. Fastesockret var super. Långtidssockret var bättre, men inte bra (47) så nu ska vi ta ett nytt långtidssocker var annan vecka för att se åt vilket håll det går. Prov för Mody 2 är också ivägskickat. Så nu får tiden utvisa vad som händer näst. Diabetes typ 1 eller fel på termostaten? Vi får se!